Karlín má černobílou duši

Jsou to přesně dva roky, co jsme se přestěhovali z Prahy 1 do Karlína. S odstupem času tvrdím, že to byla nejlepší možná volba. Karlín je dnes centrem byznysu a oázou kousek od centra.

Vzpomínáte na dvacet let starou písničku Ivana Hlase, ve které zpívá „Karlín – má černou duši“? Nejlépe to asi vystihuje oficiální videoklip http://www.youtube.com/watch?v=iqgO1lZkqoo

Tak tenhle refrén bylo to první, co mě napadlo, když jsem se dozvěděl, že ty úžasné prostory, co jsem viděl při výběru našeho budoucího sídla na fotkách, se nacházejí v Karlíně. Typická zaujatost a zcela zbytečná. Karlín je dnes úplně o něčem jiném.

Za poslední roky tady vzniklo mnoho nových kancelářských budov a stále se staví. Nejedná se jen o sterilní stavby, ale je zde vidět ruka zkušených architektů. Na rozdíl od památkově chráněných budov z centra můžete tady využívat všechny vymoženosti nových nebo zrekonstruovaných budov. Optika, kvalitní zasíťování všech pracovních míst, centrální klima, parkování…

Všemu tomu paradoxně pomohly povodně v roce 2002. Někdy se zkrátka vyplatí něco zbourat a začít znovu. Přijde mi to, že tenkrát byly na prodej celé ulice a někteří developeři toho maximálně využili. Výsledkem je to, že byly postaveny celé nové bloky, kde všechno ladí a není nic zbytečné. Kanceláře, restaurace, fitka, pěší zóny, luxusní byty…

Naprosto úžasný je pak ten kontrast mezi starou a novou zástavbou. Starousedlíci potkávající se s bílými límečky. Můžete vyrazit do hospůdky, kde se najíte za cenu jedné stravenky a venku se hraje na kytaru. Nebo taky zajít do Krystalu na hamburger za dvě stě nebo nejlepší kavárny v Šaldově „Můj šálek kávy“.

Dá se tu vcelku dobře zaparkovat, ale na schůzky nejraději jezdím metrem. Všechno je kousek a dá se tu pořád co obdivovat. Nedávno jsem si cestou do práce z Křižíkovy do Pernerovy všimnul jednoho výstižného transparentu v okně domu před rekonstrukcí: „Karlín nedáme“. Zřejmě vzkaz nějakému developerovi.

Pokud se rozhodujete pro své budoucí sídlo v Karlíně, neváhejte. Zatím tady není plno. Karlín už dávno nemá duši černou, ale černobílou. Je to místo plné kontrastů, které si zamilujete.

Použitý motiv: Thomas Hawk via photopin cc

Mohlo by vás zajímat

EvitaDB dláždí cestu pro rychlejší e-commerce

Už letos spustíme specializovanou databázi evitaDB, která e-shopům skokově zrychlí práci s daty. Seznamte se s ní v našem článku.

Celý článek

FG Forrest v roce 2023 – 15 ocenění, přes 400 CV a 99,95 % SLA

Minulý rok jsme pokračovali v rozvoji online řešení předních firem českého byznysu, podpořili řadu smysluplných aktivit a znovu se stali Autorem roku podle WebTop100.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku