Jak si ušetřit 2 hodiny času denně

Také kolem sebe slyšíte věty typu "nemám čas", "nestíhám", "potřebuji předat práci taky na někoho jiného", "nemám čas udělat si čas"?

Nestíháte?

Každý se dříve či později dostane do bodu, kdy přestane stíhat. Jde jen o to se naučit této situaci předcházet. Pokud však nastane, tak si také umět sám pomoci.

Osobně jsem se s podobnými situacemi setkal mnohokrát a sebekriticky píšu, že i u sebe samotného. Osvědčená cesta návštěvy některého z kurzů o Time managamentu se ukázala jako slepá. Ne, že by teorie nefungovala, ale se zavedením do praxe je to horší.

Neunavuje množství vykonané, ale nedodělané práce

Povinností se dá vždycky zvládnout mnohem více, než si sami myslíte. Když jste v zápřahu, plníte si jeden úkol za druhým. Na konci dne pak máte dobrý pocit, že jste všechno stihli. Žádnou únavu pak necítíte.

Rozptylování musí skončit

Při snaze ušetřit si čas považuji za nejdůležitější odstínit se od všeho, co rozptyluje, a část svého času věnovat plánování. Až se dostanete na ten pomyslný pokraj svých sil, doporučuji udělat si záznam všech svých činností za jeden typický pracovní den. Pak se na ten seznam dlouze dívejte a sami poznáte, kde začít.

Co je zbytečné?

Vyškrtněte všechno, co je zbytečné, naplánujte si všechny úkoly dopředu. Teprve nakonec zapojte všechna ta chytrá zařízení a aplikace. Přináším několik osobních pravidel, které mi ušetřily tak 2 hodiny denně:

  • Rozděluji si den na bloky a naplňuji je úkoly s jasným cílem.
  • Plánuji si čas na 2 týdny dopředu.
  • Po příchodu do práce využívám nejvíce energie a začínám pracovat na nejnáročnějším úkolu.
  • Během pracovního dne nesleduji žádné on-line zpravodajství. To nejdůležitější se dozvím v souhrnu dne večer. Žádné sociální sítě pro soukromé účely. Po každém vyrušení vždy potřebuji dalších 10 min. na návrat k předchozí práci.
  • E-maily vyřizuji max. 3× za den, pouze v určeném čase a notifikace v mobilu mám vypnuté.
  • Nepřijímám každý telefonický hovor.
  • Zrušil jsem si odběr všech zbytečných newsletterů.
  • Nehraji golf či tenis, ale běhám. Za hodinu jsem zpátky i se sprchou.
  • Zcela ignoruji bulvár, a to v jakékoli podobě.
  • Na každou schůzku se dopředu připravuji. Stanovím si cíle schůzky a píšu nebo vyžaduji zápisy.

Jak na podřízené, co nemají čas?

Pokud řídíte zaměstnance, kteří "stále nestíhají", neváhejte a místo dalšího kurzu o Time Managementu je raději během jednoho pracovního dne detailně pozorujte (stínujte). Je to mnohem levnější a efektivnější způsob, jak ukázat největší časožrouty. Následně dohlédněte, že se svých špatných návyků zbaví.

A když nic z výše uvedeného nepomůže, ať začnou vstávat o 2 hodiny dříve.

 

-------------------------

photo credit: nicola.albertini via photopin cc

Mohlo by vás zajímat

Naše datová knihovna pro Skupinu ČEZ sbírá ocenění i v zahraničí

Online ESG datová knihovna v roce 2023 získala několik prvních míst na prestižních soutěžích, včetně dvou zahraničních. Seznamte se v našem článku.

Celý článek

EvitaDB dláždí cestu pro rychlejší e-commerce

Už letos spustíme specializovanou databázi evitaDB, která e-shopům skokově zrychlí práci s daty. Seznamte se s ní v našem článku.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku