Bezpečnost a jak na ni
Část II. – Nevědomost (ne)omlouvá

Kolikrát jste to už zažili? Někomu z vašich kolegů či zaměstnanců (možná i vám samotným, ale ani muk) se podařilo pustit si do počítače virus, který zablokoval disk, zpřístupnil citlivá data hackerovi, nebo provedl podobnou nepravost. A pak se na scéně objevil „ajťák“…

Když se pak onen rozlícený ajťák zeptal zpoceného viníka, jak k tomu došlo, protože Takhle podezřelý soubor by přece nikdo rozumný neotevřel, to je snad jasné!“, obvykle se mu dostane odpovědi typu „Já nevím.“, „To jsem nevěděl.“ nebo „Nikdo mi neřekl, že tohle nemám dělat.“

Věřte, nevěřte,  co je jasné kolegovi z IT, o tom kolega z administrativy nemusí mít nejmenší ponětí. Co dělat, aby k takovým kolizím nedocházelo?

Školte a motivujte

Je potřeba zvyšovat bezpečnostní povědomí zaměstnanců a seznamovat je s hrozbami. Od toho tu je pravidelné školení obecné bezpečnosti.

Cíle pravidelných školení jsou jasné:

  • minimalizovat rizika
  • zvyšovat bezpečnostní povědomí uživatelů
  • zachovat vysoké bezpečnostní standardy

Není na škodu školení zpestřit a uživatele aktivně zapojit

  • ukázat důsledky nedostatečného zabezpečení
  • vysvětlit, jak se dá takovým nepříjemnostem předcházet
  • provést uživatele nastavením jejich zařízení
  • sladkou odměnou – u nás používáme čokoládu s přebalem „ajfoun“ :-)

Velké školení mějte alespoň jednou do roka. Vzdělávání uživatelů ale rozhodně neomezujte jen na toto školení. Informujte během celého roku, např. skrze články na intranetu nebo sdílením zajímavých odkazů na firemní síti.

Programátory posílejte na školení webové bezpečnosti i mimo firmu, k odborníkům na slovo vzatým. Naši programátoři například navštívili a velmi pozitivně hodnotili školení Akademie CZ.NIC: Bezpečnost webových aplikací a Romana Kümmela – Hacker Academy: Hacking webových aplikací v praxi.

Přečtěte si i předchozí článek:
Část I. – Uživatelé vs. ajťáci

Mohlo by vás zajímat

Naše datová knihovna pro Skupinu ČEZ sbírá ocenění i v zahraničí

Online ESG datová knihovna v roce 2023 získala několik prvních míst na prestižních soutěžích, včetně dvou zahraničních. Seznamte se v našem článku.

Celý článek

Na teambuilding v Krkonoších jen tak nezapomeneme!

Velký teambuilding obvykle pořádáme jednou za rok, takže si dáváme opravdu záležet. A ten letošní byl pořádně našlápnutý.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku