Bezpečnost a jak na ni
Část III. – Kontrola nad daty

Ideální by bylo používat firemní data pouze na zabezpečených firemních IT zařízeních (šifrování, antivir na noteboocích všech platforem, Android zařízeních atd.). Samozřejmě, ne vždy je to 100% možné, ale o to důležitější je v takovém případě dbát na zabezpečení.

Kontrolujte, co sdílíte a s kým

Nástroje na sdílení dat? Šikovná věc, ale má svá ale…

Ve FG používáme Google Drive. Vzhledem k množství dat může uživatel občas zapomenout, že nějaký soubor sdílel. Proto doporučujeme po nějaké době, dejme tomu 1× za půl roku, uživatelům připomenout, jaká data vlastně sdílejí.

Nepodceňujte zabezpečení mobilů

Vyhledáváte schválně nebezpečí? Ne? Tak proč máte na mobilu nastavené automatické připojení k nejbližší free wifi? Stačí málo a z vašeho mobilu se pro útočníka stane informační zlatý důl.

Pro ukázku zmiňme třeba zařízení Pineapple sloužící k odposlouchávání a zneužití informací přes free wifi. Pokud máte nastavené automatické připojování k free wifi, váš mobil hledá tu nejbližší v okolí. Pineapple s ním začne komunikovat, mobil se k němu připojí jako k wifi a odposlech může začít. Jestli navíc používáte nezabezpečené aplikace, průšvih je na světě.

Ani to USB hackování už není, co bývalo…

USB hackování už není tak snadné jako dříve, ale riziko zneužití tu pořád je. Proto nepoužívejte neprověřená USB zařízení. Pozor i na reklamní flashky, které se rozdávají třeba na veletrzích. To, co dostanete, může vypadat jako běžná flashka, ale ve skutečnosti jde o mikropočítač.

Preventivně se také vyhněte nabíjení mobilních zařízení přes cizí USB, například na nádražích či v obchodních centrech.

Přečtěte si i předchozí články:
Část I. – Uživatelé vs. ajťáci
Část II. – Nevědomost (ne)omlouvá

Mohlo by vás zajímat

Naše datová knihovna pro Skupinu ČEZ sbírá ocenění i v zahraničí

Online ESG datová knihovna v roce 2023 získala několik prvních míst na prestižních soutěžích, včetně dvou zahraničních. Seznamte se v našem článku.

Celý článek

V rámci Career Days jsme u nás přivítali studenty se zájmem o digitální projekty

V FG se naplno věnujeme projektům pro naše zákazníky, ale nezapomínáme ani na podporu studentů se zájmem o řešení v online prostředí.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku