JavaDays 2016 očima speakera

Společnost Gopas letos poprvé uspořádala technickou konferenci věnovanou platformě Java – JavaDaysCZ a JavaDaySK. Ačkoliv se zdá, že konferencí je v našem oboru přehršel, 400 návštěvníků na JavaDaysCZ mě vyvedlo z omylu.

Musím přiznat, že akce byla skvěle zvládnutá – od reklamy přes materiálně-technické zabezpečení, catering a doprovodné akce až po namluvené spoty o přestávkách. A dalo by se pokračovat. Možná chyběla jen večerní párty pro všechny zúčastněné, ale jinak se organizaci nedalo vytknout snad nic.

Vždycky jsem byl nadšený z konference GeeCON, ale přiznávám, že JavaDays ji docela zastínilo. Poctivě musím také přiznat, že je můj pocit z akce silně ovlivněn tím, že jsem tam byl jako speaker, takže bude zajímavé, jak akci na základě dotazníků od ostatních účastníků vyhodnotí Gopas. Unikátem bylo, že se přednášelo pouze v češtině a organizátoři se nebáli pozvat na pódium i lidi, kteří na tak velkých akcích běžně nepřednáší – třeba mě :-).

Přednášel jsem o knihovně Spring Security, kterou používám už od roku 2007 (tehdy se jmenovala Acegi Security). Přednáška je dostupná online a najdete v ní průřezově všechny hlavní oblasti, která tato knihovna řeší, s uvedením některých „best practices“, ke kterým jsme v průběhu používání došli.

Druhá moje přednáška se týkala generování dynamických proxy v runtime a najdete ji také online. Váže se k ní i poměrně obsáhlý demo projekt, kde je mimo jiné základní tutorial, ve kterém se z nuly vybuduje jednoduché automaticky generované DAO podobné projektu Spring Data, ale také plná implementace nad knihovnami CgLib, Javassist, ByteBuddy a JdkProxy. K demo projektu samozřejmě náleží i sada testů, takže projekt můžete použít jako sandbox a hrát si s danou problematikou sami. Všechny příklady jsou okomentované.

Tato přednáška byla poměrně obtížná – jednak se jednalo o live coding, jednak jsou všechny zdrojáky v Java 8 a využívají lambda výrazy, které nemusí být na první pohled stravitelné. Jak jsem se obával, řada posluchačů bohužel neudržela s přednáškou krok, ale i tak doufám, že se mi podařilo jim danou oblast alespoň trochu přiblížit. Příště musím ubrat na množství a komplikovanosti obsahu, aby nebyla přednáška jen „pro vyvolené“. Kolegové speakeři si ale dle jejich reakcí přednášku skvěle užili :-)

Pevně věřím, že se akce bude příští rok opakovat a vřele na ni zvu všechny kolegy z oboru, kteří si úplně netykají s mluvenou angličtinou. Tahle konference pro vás bude to pravé ořechové.

Autor: Honza Novotný, Senior Application Developer

 

Mohlo by vás zajímat

Naše datová knihovna pro Skupinu ČEZ sbírá ocenění i v zahraničí

Online ESG datová knihovna v roce 2023 získala několik prvních míst na prestižních soutěžích, včetně dvou zahraničních. Seznamte se v našem článku.

Celý článek

V rámci Career Days jsme u nás přivítali studenty se zájmem o digitální projekty

V FG se naplno věnujeme projektům pro naše zákazníky, ale nezapomínáme ani na podporu studentů se zájmem o řešení v online prostředí.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku