Letní ochutnávka ze světa webdesignu

V našem linkovníku se během léta zachytila celá řada článků, služeb a doporučení. Ty nejzajímavější z nich vám představí náš letní digest, na své si přijdou nejen programátoři a grafici.

Programátory by mohlo zajímat

Také vás nebaví piplat se s kreslením diagramů? Máte rádi MarkDown styl psaní dokumentace? Potom by se vám mohla líbit služba Nomnoml, která vám ze schematického zápisu vygeneruje hezké diagramy.

Od Martina Michálka se dozvíte, že rychlost webu je důležitá, je nutné ji monitorovat a musí na ní spolupracovat celý vývojový tým. S rychlostí vám pomůže i nový HTTP/2 protokol, ale třeba nasazení PUSH funkcionality není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Pokročilí webaři jsou možná nadšení z nových funkcionalit Chrome web developer tools, ale co ti, kteří teprve začínají? Ti mají před sebou cestu zatraceně dlouhou – naštěstí pro ně už existuje připravený skill tree, kde si jen vyberou, čím chtějí jednou být. Ve volných chvílích mohou meditovat nad nedávno zveřejněnými přednáškami z letošního Develu, nebo se pobavit hledáním emotikon v Unicode.

Naši Javisti se pomalu připravují na vydání JDK 9, které by mělo oficiálně vyjít v září. Mezitím se baví čtením článků na blogu Vojtěcha Růžičky – třeba na téma nových způsobů, jak zahodit léta vlastní práce novými značkami pro „zastaralý kód“.

Bezpečáci si také přijdou na své

Zajímavou historkou bylo oznámení vynuceného resetu hesel autorům JavaScript knihoven v NPM repository po zjištění, že stovky z nich neodpovídají ani elementárním bezpečnostním požadavkům.

Možná, že kdyby JavaScript vývojáři dostávali jako firemní benefit password managery, mohla by být situace jiná. U nás ve Forrestu už takový firemní benefit nějaký ten rok máme.

O tom, že to vůbec není od věci, se přesvědčili i ve firmě Zomato, která koupila český LunchTime – jejich vývojář používal stejné heslo na firemní Github i pro další služby, ze kterých bylo heslo zcizeno. Pochybení jedince mohlo firmu Zomato stát nemalé peníze, kdyby problém zjistil někdo jiný než „etický hacker“.

Děláte security scany svých aplikací? My ano. A také rádi sledujeme, kde se celosvětově nejvíc chybuje. To se můžete dočíst např. ve výročním reportu firmy Acunetix, která se zabývá vývojem (placeného) penetračního software. Pokud chcete s testováním začít polehounku a zdarma, vyzkoušejte Observatory od Mozilly – pár dobrých doporučení pro váš web z ní určitě vypadne.

Pro grafiky a UX designéry tu také něco máme

Grafici se nám nedávno rozplývali nad novým UI standardem (nejen) pro weby od společnosti Audi. Proběhla i vlna nadšení nad nástrojem, který vám umožní tvořit krásné weby i bez znalosti HTML a CSS s názvem Webflow. Konečně nástroj přístupný a pochopitelný pro každého (alespoň podle některých recenzí, naši web developeři se v rohu tiše pochichtávají).

Zaregistrovali jsme i novou implementaci reCaptcha od Google, která má být konečně „neviditelná“. Škoda jen, že neviditelná není, protože v pravém dolním rohu vám zobrazí růžek s informací o smluvních podmínkách pro použití „invisible reCaptcha“. Však se koukněte sami. Kdepak udělali soudruzi v Silicon Valley chybu?!

Co se jinam nevešlo a může zajímat všechny

Na závěr už jen odlehčeně – pokud jste fanoušci ikon na ploše, mohla by vás zaujmout česká služba Datawall, která obléká sdílení souborů do desktopového kabátku.

Na sdílení screen recording videí existuje celá řada služeb – Useloom vyniká svou jednoduchostí a možností nahrávat kromě obrazovky i váš ksichtík a doprovodnou řeč k videu. To nahrávce dodá tu správnou míru autentičnosti.

Pokud jste unaveni z ruchu velkoměsta či přívalu nových informací, pusťte si do uší pravou Šumavu – 24hodinový on-line stream zvuku přírody.

Mohlo by vás zajímat

Maďarský e-shop SG nábytku od FG Forrest dosáhl obratu přes půl miliardy

V FG Forrest jsme pomohli už řadě webů a e-shopů s expanzí do zahraničí. Jedním z nejvýraznějších je příběh maďarského e-shopu pro SG nábytek.

Celý článek

Na teambuilding v Krkonoších jen tak nezapomeneme!

Velký teambuilding obvykle pořádáme jednou za rok, takže si dáváme opravdu záležet. A ten letošní byl pořádně našlápnutý.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku