Život v éře HTTPS aneb nasazení HTTPS na všech webových řešeních FG

Nejrozšířenější webové prohlížeče (aktuálně Chrome a Firefox) začaly uživatele upozorňovat na weby, které po nich vyžadují citlivé údaje (přihlašování, číslo platební karty apod.) a přitom nemají HTTPS. Je jen otázkou času, kdy budou jako nedůvěryhodné označované všechny weby bez HTTPS.

Ve FG ale nic neponecháváme náhodě a přechod na HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) jsme odstartovali již v září loňského roku. U nově vytvořených webový řešení je zprovoznění jednoduché, ale u těch existujících už trochu složitější. Ale není to nic, s čím bychom si ve Forrestu neporadili. Oslovili jsme tedy naše klienty a s jejich souhlasem provádíme migraci na HTTPS.

Zároveň jsme rozjeli implementaci TLS (HTTPS) certifikátů od autority Let’s Encypt (LE), která je poskytuje zdarma a automatizovaně. Od letošního ledna používáme LE certifikáty jako výchozí u všech našich webových řešení, klientům se specifickými požadavky v případě jejich zájmu dodáme i jiný certifikát. Implementace LE je pro naše klienty zdarma v rámci provozu FG hostingu.

Naše testerské oddělení, které pravidelně kontroluje jak stávající webová řešení, tak ta nově vytvořená, už ani nedovolí spustit nový web bez HTTPS. Aktuálně pracujeme na implementaci HTTP/2, které zrychluje HTTPS.

Pokud se rozhodnete na HTTPS nepřecházet, riskujete například:

  • upozornění o nedůvěryhodnosti webu bude s největší pravděpodobností čím dál markantnější a to může uživatele odradit
  • ve vyhledávání Google bude váš web na nižších pozicích oproti stránkám s HTTPS
  • možnost odposlechu a narušení autenticity přenášených dat po nešifrovaném HTTP

Chcete si otestovat úroveň nastavení HTTPS na vašem webu? Doporučujeme následující nástroje:

Mohlo by vás zajímat

V rámci Career Days jsme u nás přivítali studenty se zájmem o digitální projekty

V FG se naplno věnujeme projektům pro naše zákazníky, ale nezapomínáme ani na podporu studentů se zájmem o řešení v online prostředí.

Celý článek

FG Forrest v roce 2023 – 15 ocenění, přes 400 CV a 99,95 % SLA

Minulý rok jsme pokračovali v rozvoji online řešení předních firem českého byznysu, podpořili řadu smysluplných aktivit a znovu se stali Autorem roku podle WebTop100.

Celý článek

Přeskočit na hlavní nabídku